Vállsérülések

Felső vállízület

Befagyott váll szindróma okai, tünetei, kezelése

Alsó végtag IX. Váll A felső végtag a vállízületen keresztül kapcsolódik a törzshöz. Mint felső vállízület alkotóelemek sokasága is mutatja, igazából több ízület is szerepel benne. A glenohumerális, acromioclavicularis és sternoclavicularis felső vállízület ízületek mellett említeni szokták a virtuális scapulothoracalis ízületet is, mint a vállövi mozgások egyik fontos terepét. Ez a bonyolult szisztéma kettős célt szolgál.

A deltaizom alatti funkcionális ízület szerepe abdukcióban a kar távolítása során a legjelentősebb, amikor a m. A dinamikus stabilitás megteremtésében a rotátorlemez vagy -köpeny ROK izmainak m. A karemelő izmok csak akkor tudják távolítani a kart, ha a ROK megteremtette az előfeltételeket.

A felső végtag térben történő nagyfokú mozgékonyságát biztosító struktúra egyúttal megfelelő stabilitást is képes adni.

Így a felső végtagunkkal meglepően nagy erőkifejtésre is képesek lehetünk.

felső vállízület

A fő ízületi mozgások elevatió, abductió teljes terjedelméhez szükséges a különböző izületek együttműködése. Így például az alaphelyzetből induló oldalemelés első mozgási fázisában felső vállízület fő szerep a glenohumerális ízületé. Közben bekapcsolódik a sternoclavicularis és acromioclavicularis ízület is, biztosítva a scapula összeköttetését a törzzsel. A relatíve kis felszínű glenoid vápa virtuálisan jelentős kiterjesztésre tesz így szert.

felső vállízület

Ez a mozgékonyság növekedése mellett a stabilitás fokozását is szolgálja. A glenohumerális ízület, mint önmagában a legmozgékonyabb, valódi ízület aktív és passzív stabilizátorokkal rendelkezik.

A passzív alkotóelemek között elsősorban az ízületi tok, valamint az azt megerősítő szalagok glenohumerális, coracohumerális szerepelnek A csontos vápa szélén található rostos-porcos labrum, amellett hogy megnöveli a vápa felszínét és rugalmasságával egyben a dinamikus mozgásokat is támogatja, még egy fontos szereppel bír.

A benne helyet foglaló nyomást és feszülést érzékelő receptorok összeköttetésben vannak a vállizomzattal, így azok vezérlése által reflexesen védik az ízületet túlterheléstől.

Befagyott váll szindróma

Az aktív stabilizátorok közül legfontosabbak a rotator mandzsetta, ami a mozgásfázis elején összehúzódva az ízület lapos lábú artrózisa a humerus fejet a vápában. Így teszi lehetővé az erőkifejtésben fő szerepet játszó deltaizom erejének helyes irányba terelését.

Olajozott együttműködésnél ilyenkor a delta izom főleg forgatónyomatékot ad, gördülő mozgást téve lehetővé.

Anatómia sorozat 3. rész: Váll és a vállöv

Ha rotator funkció valamilyen okból nem működik, a deltaizom kontrakciója során a humerusfejet nem forgatni kezdi, hanem megemeli, egészen addig, míg az a felette levő csontos szalagos vállboltozatnak nem ütődik impingement jelenség. A gördülő mozgás csak ezután a fájdalmas blokkolódás után indulhat meg.

felső vállízület

Az aktív stabilizátorok között megemlítendő még a biceps intraartikulárisan futó hosszú ina is, ami ennek köszönhetően részt vesz felső vállízület humerusfej felfüggesztésében. Mivel aktív stabilizátor szerepét főleg aktív flexió kapcsán tölti be, ez is adalékul szolgál távoli őseink fán élő, kapaszkodó életmódjára.

Vállsérülések Módosítás: Bizonyára mindenki érzett már kisebb-nagyobb fájdalmat a vállában — aki szeret sportolni, azért, aki pedig mozgásszegény életmódot folytat, az pedig azért tapasztalt már vállfájást. A vállsérüléseknek több okuk is lehet. A vállban számos izom, ín, szalag és ízület található, amelyek közül, ha egy vagy több megsérül, az komoly fájdalmakat okozhat. A fájdalmon kívül nemcsak a kar forgó mozgása lehet nehézkes, de akár arra is képtelen lehet, hogy karjait megemelje.

Az emberszabásúaknál ez az izom és az ín stabilizáló szerepe a váll szempontjából sokkal hangsúlyosabb. A stabilitás szempontjából másodvonalbelinek tekinthető izomcsoportok pectoralis, latissimus, triceps, stb. Az említett aktív, passzív stabilizátorok mellett van még egy fizikai faktor, mely nem elhanyagolható szerepet játszik a vállízületi stabilitásban.

Az axiális terheléskor vápának préselődő, relatíve nagyobb sugarú fej a negatív ízületi nyomás és a synovialis folyadék adhesiós ereje miatt mintegy tapadókorong effektussal is rendelkezik, ami valamelyest tehermentesíti a szalag és izomrendszert.

 • Nem szteroid ízületi kezelés
 • Ennek a jelenségnek a pontos okairól azonban a mai napig keveset tudunk.
 • A szegy-kulcscsonti ízület szabálytalan ízületi felszínei ellenére korlátolt szabad ízület, és aránylag szűkebb keretek között minden irányban mozgathatóill.
 • Ízületi és hátfájáskezelés
 • A váll körül sok-sok izom található, melyek felelősek az ízület stabilitásáért és mobilitásáért A rotátor köpeny, ahogy azt a neve is mutatja a vállízület forgatását végzi, ugyanakkor jelentős szerepe van a stabilizálásában is.
 • Passzív mozgatás: felső végtag - 2. A VÁLLÍZÜLET MOZGÁSAI - MeRSZ

Ez természetesen csak ép anatómiai struktúrák mellett működik, ezért az ízületi képletek sérülése e mechanizmus kiesésén keresztül is lavinaszerű progressziót generálhat. A váll vizsgálata: Anamnézis: Tisztázandó a sérülés mechanizmusa, ideje, a keletkezett panaszok fájdalom, ropogás, instabilitásos panaszok stb.

felső vállízület

Megtekintés: Duzzanat, látható sebek, deformáció, jellegzetes kényszertartás jeleit keressük. Fizikális vizsgálat: Tapintással érzékenységet, kóros képletet érezhetünk.

A mozgás és stabilitás vizsgálat első lépcsőjeként mindig a beteg aktív mozgásterjedelmét figyeljük meg, a fájdalmas szakaszok, esetleg aktívan nem kivihető részmozgások kórjelzőek lehetnek. Ezt követi a passzív mozgásterjedelem ellenőrzése, különös tekintettel a fájdalmas szakaszokra, esetleg észlelhető kóros mozgathatóságra.

A vállfájdalom okai

Utána a glenohumerális stabilitást ellenőrizzük apprehension teszt, esetleg alsó vagy hátsó subluxatiós teszt. A rotatorköpeny funkció megítélésére főleg a Neer féle impingement teszt, a drop arm teszt és a painfull arc jel hasznos.

Az acromioclavicularis ízület funkcióját a horizontális addukciós teszttel vizsgálhatjuk.

 • Gyakorlatok a csípőízület fájdalmának kiküszöbölésére
 • A vállízület három ízületből áll, melyek rendkívül nagy tartományban mozognak.
 • Keresés A vállfájdalom ismertetése A vállak különösen hajlamosak a sérülésre, a húzódásra és rándulásra, illetve a fájdalommal járó merevségre, amelyet befagyott váll szindrómának is neveznek.
 • Térdízületi kezelés diagnosztizálása
 • Csont lesz az implantátumból!
 • Szimpatika – A vállfájdalom okai és kezelése

A biceps hosszú fej inas részének érintettségét a palm up, illetve a Yergason teszttel valószínűsíthetjük. Képalkotó vizsgálatok: röntgen vizsgálat csontsérülések és ficamok kimutatására alkalmas. UH vizsgálattal jól ábrázolható a rotatorköpeny ,illetve esetleges kóros ízületi folyadék jelenléte.

Fontos tudni, hogy a váll egyszerű vagy töréses ficama áll-e a háttérben.

Az MR vizsgálat adja a legsokrétűbb képet az ízületről. A szalagok, inak, izmok és a labrum esetleges sérülése leginkább így vizualizálható.