Babonákat mesélő törökméz és mákos guba habtál recept

Érdekes babonák

Az esküvőt, mint minden nagy eseményt számtalan érdekes, és néha vicces babona övez — amelyekről nem érdemes megfeledkezni a Nagy Napon!

Túl párás a lakásod? A legegyszerűbb praktikák, még mielőtt megjelenne a penész Ha fekete macskát látunk, balszerencsét jelent, ha kéményseprőt, az pedig jót, csak meg kell fogni a gombunkat. Rengetegféle babonát ismerünk, és egyesek igaznak is tartják ezeket a hiedelmeket. Babonák a költözködés kapcsán is kialakultak. Nem is csoda, hiszen ez egy olyan esemény, ami meghatározó az ember életében.

Most 10 hiedelmet mutatunk be neked, amelyek között megtalálhatod a leggyakoribb szokásokat, és egészen furcsa babonákat is! Egy angolszász hagyomány szerint a boldog házasság titka, ha a mennyasszony az esküvőjén visel valamit, ami régi — például örökölt tárgyat, valami újat amelyet azelőtt még sosem viselt, valami kölcsön kapottat — amelyet egy boldog házasságban élő nőtől kapott, és valami kék színűt!

érdekes babonák

Érdekesség, hogy a mondókában szerepet kap az is, hogy a gazdag házas élet zálogaként a mennyasszonynak pénzt kell tennie a cipőjébe — ez érdekes babonák hagyomány azonban már-már feledésbe merül.

De tudtad, érdekes babonák a babona szerint egyáltalán nem mindegy milyen csokrot választasz?

Kulturális és vallási okok állhatnak a háttérben

A kör alakú csokor hoz egyedül szerencsét, a manapság oly divatos hosszúkás csokrok a hagyomány szerint nem bizonyulnak jó választásnak, hiszen könnyeket csempésznek a házasságba.

A kiválasztott könyökízületi receptek sem mindegy: a szúrós, tüskés, hegyes levelű virágok megfertőzik a házasságot — ellenben a rozmaring a hűség szimbólumaként szinte kötelező!

érdekes babonák

Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését. A juhfark kiemelkedő beltartalma a fogyasztókat is kiemelkedő beltartalommal jutalmazta.

Nem csak Hamupipőkén segít a cipője!

Bár szokás még abban a korban keletkezett, amikor a magyar és európai királyi családokban kiemelten fontos volt a fiúgyermek születése, a bor kedveltsége és népszerűsége okán napjainkban is sokan kérik ezt a bort esküvőjükre a Városliget Caféban. A babona szerint azonban a szombati nap szerencsétlenséget hoz a házastársakra! A boldog házasság érdekes babonák a szerdai esküvő, a gazdagságé pedig a keddi — míg az egészséget a hétfői házasságkötés szolgálja.

A hiedelem szerint az égi tünemény, ha az esküvő napján látható, óriási szerencsét hoz érdekes babonák házaspár életébe — ahogy a fekete macska, és a kéményseprő is! Azt a hiedelmet talán mindenki ismeri, hogy a vőlegény nem láthatja a mennyasszonyi ruhát az esküvő előtt, de tudtad, hogy az sem hoz szerencsét, ha az pszeudoarthrosis a kezelést okozza ara elkészülés után a tükörbe néz?

érdekes babonák

Szerencsére ez azonban nem jelenti azt, hogy nem láthatja magát a mennyasszony — elég levenni egy kiegészítőjét, ékszerét mielőtt tükörbe néz.

Ha mégis így tesz, az a lezáratlan múltat idézi meg, és a házasságba szerencsétlenséget hoz.

érdekes babonák

Talán sokkal ismertebb az a szokás, hogy az esküvő után hazaérkezéskor a férj felemeli a feleséget és beviszi a házba. A hiedelem szintén a balszerencsét hivatott érdekes babonák — hiszen egy római kori elbeszélés szerint egy asszony az esküvője után megbotlott a küszöbben, onnantól kezdve pedig balszerencse kísérte az életét. Nem csupán a feltűnésért és az ünnepi hangulat fokozásáért történik azonban ez, de a hiedelem szerint a hangzavar elüldözi a rossz szellemeket az újdonsült pár mellől, így együttélésük hosszú és boldog lesz.

érdekes babonák

A tavasz egyik legszebb hónapja közkedvelt időpont a házasodni vágyók körében — ám a hiedelem szerint nem a legszerencsésebb. Az ebben a hónapban köttetett frigyek ugyanis olyan hamar hullnak el, mint a májusi virágok!

Hiedelmek és babonák a kertben - van amelyik működhet?

Nem ritka a lakodalmak alkalmával, hogy az újdonsült pár a poharat amellyel koccintottak, összetörik. De miért is vált ez szokássá?

Legújabb cikkek

A babona szerint ugyanazt a célt szolgálja, mint a dudaszó a ceremóniára menet: a törött üveg csörömpölése elűzi a gonosz szellemeket, rosszakaró démonokat a házaspártól. A ceremónia színhelyén ez is kiderülhet a hiedelem szerint: az lesz az úr a háznál, aki előbb lép rá párja lábára az esküvő során! Ha a mennyasszony lép a férfi lábára úgy ő lesz a domináns fél a házasságban, fordított esetben a férj jogosan viselheti a nadrágot!

Érdekes és ambivalens babonák övezik az esküvő napján történő sírást. Egyes hiedelmek szerint a ceremónia előtt hullajtott könnycseppek érdekes babonák hoznak, míg mások alapján a mennyasszony könnyei megkeserítik a házasságot, és szerencsétlenséget hoznak.

Hasonló könyvek címkék alapján

A babona szerint pedig nem csak hogy újnak kell lennie a lábbelinek, de az esküvő után sem célszerű újra felvenni azokat — hiszen ha a feleség újra felpróbálja, hordja a cipőt az azt jelenti, hogy újra férjhez fog menni! A babona szerint, aki már háromszor volt koszorúslány az sosem fog elkelni! A mennyasszony fátylát több babona is övezi: annak nem szabad a földre esnie az esküvő napján, hiszen az balszerencsét okoz.

De szerencsét hozhat a férjkeresőknek — hiszen a hiedelem szerint, aki a mennyasszony fátylát felpróbálja, az lesz a következő aki elkel! Kapcsolódó bejegyzések.